Recenze WWE 2K23: Velký krok správným směrem

Recenze WWE 2K23

Recenze WWE 2K23: Minulý rok přišlo po více než dvouleté odmlce nové pokračování videoherní série WWE 2K. Ročník WWE 2K22 byl obecně přijat velmi pozitivně, což dokazují i jeho vysoká hodnocení.  Tentokrát jsme nemuseli na nový ročník čekat dva roky, ale už po roce přišlo nové pokračování.

Jaká je tedy hra WWE 2K23? Dokázala navázat na úspěch minulého ročníku nebo jej dokonce překonat? Tuto otázku se vám pokusím zodpovědět v této recenzi videohry WWE 2K23, kterou jsem hrál na platformě Playstation 5.

Hra WWE 2K23 vyšla na novou generaci PS5 a XBOX Series X/S, ale také na PS4, Xbox One a PC přes Steam.


GAMEPLAY & ROSTER


Pokud patříte k těm, kteří si oblíbili hratelnost série WWE 2K, tak nový ročník ji posouvá na jinou úroveň. Celkově hra působí mnohem realističtějším dojmem, k čemuž výrazně přispívají propracovanější animace a pohyby jednotlivých hvězd.

Také je viditelné, že pohyby, které děláte se svou hvězdou WWE, jsou velmi plynule a navazují na sebe téměř bez viditelných nedostatků.

Grafika je také to, co fanoušci jistě ocení, protože je opravdu velmi realistická a zachycuje spoustu malých detailů, které definují jednotlivé wrestlery a wrestlerky.

Při hraní hry na Playstation 5 jsem neměl žádný výrazný problém týkající se nějakých bugů nebo glitchů, samozřejmě, že došlo k momentům, kdy fyzika zazmatkovala a wrestler předvedl v ringu něco, co je anatomicky nemožné, ale nešlo častý problém, který by působil rušivě.

Rozhodně se nemusíte obávat stavu, v jakém byla hra WWE 2K20 a lze říci, že vývojáři odvedli dobrou práci při vyladění hry a odstranění co možná největšího počtu chyb.

Vývojáři také věnovali velkou péči tomu, aby aktualizovali vzhled jednotlivých hvězd, takže hvězdy ve hře co nejvíce svým vzhledem odpovídají současnosti, čehož samozřejmě nelze dosáhnout v každém případě, protože vzhled je něco, co se prostě časem mění, ale fanoušek WWE bude určitě spokojen.

Co už ho potěší méně je to, že hra sice nabízí více než 120 hratelných charakterů, ale některé hvězdy tam chybí, jako například Bray Wyatt.

V průběhu letošního roku však přijde až pět DLC balíčků, které do hry přidají velké množství hvězd, včetně zmiňovaného Braye Wyatta, avšak některé hvězdy bohužel v letošním ročníku nebudou, jako například Bronson Reed nebo Chelsea Green.


2K SHOWCASE


Tváří této hry je dnes již veterán John Cena, který je hlavní postavou módu 2K Showcase: You Can't Beat Me. Tento mód přináší oproti minulému roku pouze jednu zásadní změnu, a tou je fakt, že hráč nehraje za hvězdu, které je tento mód věnován, ale ovládá soupeře.

Vývojáři se snaží tento mód pojmout něco jako interaktivní dokument a musím hned na úvod přiznat, že je to něco, co mě neoslovilo v případě WWE 2K22, kde se zaměřili na kariéru Reye Mysteria, a totéž platí i v novém ročníku.

Kde vidím největší problémy a nedostatky tohoto módu? Ty jsou v tom, že vás během zápasu budou z dění v ringu vytrhávat útržky záběrů ze skutečného zápasu, který právě hrajete.

Kromě toho, že to jednoduše působí rušivě a podle mého názoru to vůbec nepřidává na atraktivitě, dokonce to hráče může odrazovat v tom, že je patrné, jak některé části zápasu nesedí s jeho herní předlohou.

Jako příklad uvedu zápas Johna Ceny a Brocka Lesnara z placené akce Backlash 2003. Hráči odvysílají záběry ze zápasu, kde Brock Lesnar krvácí, ale pak se vrátíte k hraní a tady Brock Lesnar nekrvácí.

Takových detailů bych mohl jmenovat desítky, stejně tak ve většině zápasů chybí komentář a je nahrazen náhodou hudbou.

Podle mě by se měli vrátit k tomu, jak to fungovalo ve videohře WWE 2K14, kdy v rámci animace přímo ve hře docházelo k zopakování některých největších momentů daného zápasu.

Mohu už nyní jednoznačně uvést, že tento mód považuji za nejslabší část v případě WWE 2K23.


WARGAMES ZÁPAS


Když už máme za sebou asi tu nejslabší část hry, tak se nyní zaměřím na to, co mě opravdu velmi mile překvapilo, a tou je zbrusu nový typ zápasu – WarGames.

Hned na úvod musím zhodnotit, že zařazení tohoto zápasu do hry bylo skvělým rozhodnutím ze strany vývojářů, protože jde o příjemné oživení.

Zápas nabízí několik vrstev hratelnosti a kromě drsného vzhledu dvou ringů obklopených klecí a navození pocitu brutálního souboje je zde také strategická část.

Pokud získáte výhodu, tak jste první, kdo v zápase bude mít převahu dva na jednoho, na druhou stranu může být výhodou to, že do zápasu vstoupí váš člen týmu jako poslední, takže bude mít nejvíc energie a sil.

Rozhodně jde o typ zápasu vhodný pro online hraní a celkově doufám, že vývojáři budou pokračovat v přidávání nových zajímavých typů zápasů i do dalších ročníků. Stále je z čeho vybírat, například Ambulance Match nebo Buried Alive.


ODEMKNUTÍ ZAMČENÉHO OBSAHU


Hráči série WWE 2K si již zvykli na to, že po prvním spuštění hry zůstává nějaká část obsahu zamčená a je třeba ji odemykat hraním nebo kupováním.

Virtuální měna v této hře slouží k odemčení 56 hratelných postav, tří manažerů, šesti arén a 52 titulů. Toto vše si můžete kupovat za virtuální měnu, kterou získáváte dvěma způsoby.

Prvním způsobem je hraní a dosahování všech stanovených cílů a výzev v jednotlivých módech, nebo si jednoduše pořídíte za reálné peníze to, co chcete.

Tento systém je dnes součástí velké části her, naštěstí WWE 2K23 má v celku vyvážené to, kolik se musí hráč zdokonalovat a neustále hrát, aby získal potřebný počet peněz a tím, že si jednoduše zaplatí za to, co chce.

WWE 2K23 se snaží hráče odměňovat za jeho tvrdou práci, ale není to zcela bez problémů a určitě je co zlepšovat i v tomto směru.


WWE 2K23 My Rise


Herní režim WWE 2K23 My Rise vám umožní si vybrat ze dvou příběhů, ve kterých hrajete za vámi vytvořenou postavu, která se snaží uspět v náročném a nesmírně konkurenčním prostředí WWE.

Na výběr je příběh The Legacy, přičemž už jak název napovídá, tak do WWE se dostanete jako příbuzný člena Síně slávy této společnosti a cílem je dostat se na vrchol a udělat si vlastní jméno.

Druhým příběhem je The Lock, v tomto případě jste hvězdou z nezávislé scény, která už má vybudované jméno a nyní musí v WWE naplnit vysoká očekávání.

Tento režim nabízí zábavnou formu příběhu, přičemž několika svými rozhodnutími můžete změnit jeho směřování, takže se tu otevírá možnost znovuhratelnosti a otestování všech možností příběhového větvení.

Jediným větším mínusem je asi to, že hlasový projev během cut scén se nesynchronizuje správně s tím, když postavy mluví.

Jedná se o dost viditelný problém, který kazí zážitek z hraní jinak v celku velmi povedeného herního režimu.


OSTATNÍ REŽIMY


Pokud jde o ostatní herní režimy, tak k žádným velkým změnám v nich nedošlo, i každý nabízí nějaká vylepšení, ale v zásadě jde o totéž jako v předchozím ročníku.

My Universe je téměř stejný jako loni. K dispozici jsou však nové možnosti, jako jsou různé způsoby ovlivnění rivality a nové prvky příběhu. V tomto režimu můžete také využít nový WarGames zápas, ale pouze v rámci NXT a Survivor Series eventů.

My GM mód nabízí nové generální manažery, jako jsou Eric Bischoff a Xavier Wodds. Také je možné vybrat si WCW Monday Nitro jako svoji show a používat můžete také tituly WCW.

Jsou to vše jen malá vylepší, zatímco režim My Faction dostal významnou novinku, a tou je online hra. Někteří wrestleři budou k dispozici pouze v rámci tohoto módu, nicméně online je výrazným zlepšením a je vidět, že vývojáři naslouchají svým fanouškům.


TVORBA


Režim tvorby není něco, co bych v sérii WWE 2K nějak extra vyhledával, takže v tomto směru neumím posloužit a jít do nějakých detailů.

Rozhodně ovšem platí, že nabízí to, co nabízel tento režim i v minulém ročníku a něco navíc, jako je například detailnější modifikace nástupů a možnost využívat vytvořené arény online.

Mód tvorby, který nabízí WWE 2K23 jistě potěší tu část komunity, která ráda vytváří něco nového, nebo si přizpůsobuje původní obsah.


FINÁLNÍ VERDIKT


Jaká je tedy videohra WWE 2K23?

Minulý ročník zvedl laťku pořádně vysoko a mnozí označují WWE 2K22 za jednu z nejlepších wrestlingových videoher všech dob a oprávněně.

WWE 2K23 však v ničem nezaostává a právě naopak, několika vylepšeními a přidáním WarGames zápasu je zase o něco lepší hrou, než byl minulý ročník.

Lidé z 2K a Visual Concepts odvedli skvělou práci a fanouškům nabízejí hru, která se plynule hraje a má detailní grafiku, která působí velmi realisticky.

Nelze však říci, že by hra neměla své problémy a nedostatky, které se však rozhodně dají v budoucnu opravit.

WWE 2K23 je vynikajícím pokračováním série WWE 2K a dokazuje, že loňský úspěch nebyla náhoda.

Pokud si vývojáři udrží tento trend, tak se fanoušci mohou rozhodně těšit na pokračování této série.

 HODNOCENÍ: 8/10

Komentáře (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

Dobrý den,měl bych dotaz:u minulýho ročníku jsem se opravdu skvěle bavil a hraji jej dodnes(PS5),uvažuji o koupi i tohoto,i když to teda není žádná levná prdel,ale ta zábava je daná i opravdu povedeným ovládáním,které loňský ročník měl-a můj dotaz zní,jestli je ovládání stejný jako z loňska?Dík za odpověď?

Zombie
This comment was minimized by the moderator on the site

Ano, ovládání je víceméně stejné, kompletní schéma zde - https://www.thesmackdownhotel.com/news/wwe2k23/wwe-2k23-controls-ps5-ps4-xbox-how-to-reverse-perform-all-moves#wwe-2k23-controls-scheme-ps5-ps4-xbox

M. Juščák
This comment was minimized by the moderator on the site

Tak hram to zatial iba zopar hodin ale naramne sa bavim!

Ribbon
This comment was minimized by the moderator on the site

Souhlasím s recenzi, skvělá hra, za mě dokonce 9/10, chybí mi jen více hvězd z attitude éry

YokoZum
Zatím zde nejsou žádné komentáře

Přidat komentář

  1. Přidání komentáře jako host. Zaregistrujte se nebo se přihlaste ke svému účtu.
0 znaky
Přílohy (0 / 3)
Share Your Location

Reklama

Reklama

mammon uveřejnil komentář v Recenze WWE 2K24: Je čas dokončit příběh
Za mna 10 10 vela veci sa vrátilo a je to naozaj zábavne + showcase br...
randy_rko uveřejnil komentář v WWE RAW (11.03.2024)
najdem niekte aj link na stiahnutie ? uprimne nechce sa mi sledovat ce...
I kdyby ho získal a pak by někdo buď ten večer nebo v další show RAW n...
HunterX uveřejnil komentář v Recenze WWE 2K24: Je čas dokončit příběh
Skvělá hra, skvělá recenze, za mě 10/10
Ve Smackdownu i v RAW jsou zbytečně dlouhé pasáže kdy se v ringu jen ...

Reklama

Jaké hodnocení byste dali nové videohře WWE 2K24?

Reklama

WWE Novinky

AEW Novinky