Recenze WWE 2K24: Je čas dokončit příběh

Recenze WWE 2K24

Recenze WWE 2K24: Je čas dokončit příběh.

Fanoušci wrestlingu po celém světě si konečně mohou zahrát WWE 2K24, pokračování nejlepší wrestlingové videoherní série. Po vydařeném loňském ročníku jsou fanoušci zvědaví, zda WWE 2K24 může být ještě lepší.

Pro každou herní sérii, která má každých 12 měsíců novou hru, může být obtížné, aby každý rok působila nově nebo alespoň jinak. Problém s tím mají i tak zavedené série jako jsou FIFA nebo Madden, které se často zaměřují hlavně na aktualizaci soupisek a snahu nějak vylepšit svou téměř fotorealistickou grafiku. WWE 2K má výhodu v tom, že čerpá z rozsáhlé a stále se rozvíjející historie wrestlingu. Letos z tohoto pytle vytáhla bohatou 40letou historii WrestleManie a čtyři nové typy zápasů.

Hra WWE 2K24 vyšla na PS5 a XBOX Series X/S, ale také na PS4, Xbox One a PC přes Steam. Moje recenze je z PS5 verze hry.


Čtyři nové typy zápasů


WWE 2K24 - Ambulance Match

Nejvíce pozornosti se dostává zápasům v sanitce a v rakvi, a když jsem si je teď oba zahrál, chápu proč. Oba jsou skvělým přírůstkem do WWE 2K24 a přinášejí fanouškovský servis, v který dlouholetí hráči WWE 2K doufali. Oba typy zápasů jsou vlastně reskinovanými verzemi téhož.

Když se snažíte zavřít rakev nebo dveře sanitky za svým soupeřem, jste vystaveni zkoušce v minihře rychlého mačkání správných tlačítek pro ukončení souboje. Sanitka u mě vítězí nad rakví, nutnost zavřít oboje dveře, možnost vylézt na střechu vozidla a absence trapnosti kolem toho, jak do ní dostat soupeře a aktivovat minihru, to všechno z ní dělá nejlepší letošní novinku.

Návrat zápasů se speciálními rozhodčími byl také poměrně dost propagován, ale novinka se rychle omrzí. Obléknout si oblíbenou hvězdu do rozhodcovského trička a pak schválně pomalu počítat je ze začátku zábavné, ale ne na dlouho. Tento vracející se typ zápasu je určitě mnohem více zábavnější, když hrajete online s někým v roli rozhodčího, protože nevíte, jak se zachová a jakým způsobem bude či nebude zasahovat do dění zápasu.

Gauntlet zápasy doplňují nově přidané zápasy a jsou vhodnou zábavou, pokud se chcete proběhnout skrz snadné soupeře s někým dominantním, jako je například Roman Reigns (wrestler s nejlepším ratingem ve hře) nebo Hulk Hogan.


Vylepšená hratelnost


WWE 2K24 - Gameplay

Vývojáři WWE 2K24 odvedli skvělou práci a vylepšili hratelnost loňské hry. Na první pohled se fanouškům může zdát, že mechanika zápasů je naprosto stejná jako u WWE 2K23. Nejnovější titul však přidává drobná vylepšení, díky kterým vyniká nad svými nedávnými předchůdci.

Jedním z pozoruhodných přírůstků ve hře je možnost výměny úderů uprostřed zápasu. WWE 2K24 přidává zábavnou minihru, ve které musíte vy i váš soupeř stisknout tlačítko, abyste zasadili úder. To umožňuje zábavnou výměnu úderů, kdy se snažíte získat nad soupeřem navrch a převzít kontrolu nad zápasem.

Podržte příslušné tlačítko, v závislosti na platformě, a uvolněte ho, jakmile se dostanete do zelené barvy. Zní to jednoduše, ale není. Zní to jako špatná věc, já vím, ale věřte mi, je to docela zábava.

Dalším zajímavým rozhodnutím bylo učinit manažery mimo ring stejně nebezpečnými jako soupeře stojícího naproti vám. Hráč si může vybrat manažery jako Bobby "The Brain" Heenan nebo Miss Elizabeth, kteří mohou odvádět pozornost, rozdávat zbraně nebo dokonce odstranit turnbuckle. Díky tomu je možné mít manažera nebo jít proti někomu s manažerem, který je konkurenceschopný, protože máte co do činění s divokou kartou u ringu.


2K Showcase potřebuje trochu osvěžit


WWE 2K24 - 2K Showcase

Ve hře 2K24 nejsou žádné nové režimy. Letošní Showcase mód oslavuje 40 let WrestleManie, což dlouholetým hráčům WWE 2K série připomíná Showcase WrestleManie z WWE 2K14.

Vše začíná skvěle, protože hráči mají možnost zahrát si některé z nejlepších zápasů z prvních deseti WrestleManii. Nastoupit s Andre The Giantem na WrestleManii III je výjimečné a mým nečekaným favoritem byl zápas Bret Hart vs. Roddy Piper z WrestleManie 8.

Nebudu se zabývat podrobnějšími informacemi o zápasech, ale zhruba v polovině Showcase jsou velké části historie WrestleManie přeskočeny. Chápu, že některé ikonické zápasy nemohou být zařazeny kvůli tomu, že wrestleři podepsali kontrakty jinde, ale přesto mohl být seznam zápasů lépe vyváženým souborem celé historie WrestleManie. Nechápejte mě špatně, stále stojí za to si ji projít a jako vždy je díky tomu, že popisuje, jak dělat určité pohyby, skvělým způsobem, jak prohloubit své znalosti hry, jakmile si osvojíte základy. Jen to ve mně znovu nevyvolalo ten pocit, který jsem měl při hraní Showcase módu ve WWE 2K14, v který jsem doufal.

Obvyklé problémy s tímto režimem přetrvávají i nadále. Přestože hra tlačí na to, aby plnění cílů zápasu probíhalo podle toho, jak se odehrál skutečný zápas, umělá inteligence jde často proti vašemu přání, což je v pořádku při běžném hraní, ale v klíčových momentech v režimu Showcase to frustruje víc, než by mělo.

Stejně tak samotná prezentace režimu má stále co zlepšovat. Z pochopitelného důvodu došlo k cenzuře Vince McMahona, který má v segmentu se Charlotte Flair zamazanou tvář. Je to věc, která mě vůbec nepřekvapila, ale působí rušivě a možná mohli raději celý segment ze hry odstranit.

Celému zážitku by určitě prospělo i to, kdyby jednotlivé zápasy komentovali komentátoři z dané éry, působí až rušivě slyšet Coreyho Gravese například v zápase Ultimate Warrior vs. Rick Rude.


Universe režim = starý známý


WWE 2K24 - Universe mod

Samozřejmě nechybí ani Universe režim , který zůstává víceméně stejný jako vždy. Určitě se objeví nové scény a cesty, které čekají na objevení, ale jako sandbox, ve kterém si můžete vybudovat vlastní WWE Universe, je to stejně skvělé jako vždy.

Doporučuji vyzkoušet verzi Hvězdy WWE v Universe režimu, kde ovládáte osud jedné osoby, nikoliv celé show.

Není to novinka, ale je to nejblíže zážitku ze sezóny původních her SmackDown od dob Here Comes The Pain.


My Faction má to, po čem fanoušci volali


WWE 2K24 - My Faction

Jedním z potěšujících přírůstků do WWE 2K24 bylo vylepšení režimu My Faction. Po WWE 2K23 si fanoušci přáli, aby si mohli vzít nasbírané postavy a hrát za ně v jiných částech hry. Vývojáři je vyslyšeli a efektivně zvýšili důležitost hraní režimu My Faction pro celkový zážitek.

WWE 2K24 zavádí unikátní karty postav nazvané Personas. Díky tomu mohou fanoušci hrát s touto postavou i jinde ve hře. Jedním z wrestlerů, které jsem odemkl při výběru balíčku karet pro zahájení My Faction, byl Sheamus z roku 2009 a měl své starší téma a vzhled.

Pokud někdo v minulosti váhal, zda si My Faction zahrát, ve hře WWE 2K24 se to vyplatí. Možnost hrát s unikátními wrestlery v různých herních režimech umožňuje rozšířit již tak nabitý roster o další možnosti.


My Rise je dalším krokem vpřed


WWE 2K24 - My Rise

Letošní režim My Rise je jedním z nejlepších počinů série WWE 2K. Nejnovější titul se sice drží stejného vzorce dvou různých příběhů pro vytvořenou mužskou a ženskou postavu, ale oproti minulým hrám se zlepšuje.

Na výběr jsou dvě možnosti - Undisputed pro mužské hvězdy a Unleashed pro ženy. S úkolem získat v mužském příběhu volný Undisputed titul poté, co Roman Reigns hledá slávu v Hollywoodu, jsem šel nejdříve touto cestou s tím, že to bude zajímavější. Bylo to docela dobré a scénář, který bych rád viděl, jak se odehrává v reálném životě, ale Unleashed je lepší.

Unleased v MyRise bude mnohem přitažlivější pro ty, kteří mají znalosti o tom, jak funguje wrestlingový byznys, a předpokládám, že vzhledem k tomu, že čtete recenzi wrestlingové hry na wrestlingovém webu, jste to vy. Začněte svou pouť v nezávislé propagaci s názvem TBD, kterou zjevně navrhoval někdo, kdo se vyzná :D. Poté, co absolvujete zkušební zápas ve WWE, zapůsobíte na vedení a vaše cesta začíná. Je to fantastické a už teď se těším, s čím autoři tohoto režimu přijdou příště.

Je cítit, že se vývojáři bavili kreativitou a vymýšlením různých scénářů pro hráče. Fanoušci mají také při vytváření své postavy více možností než v minulosti, protože WWE 2K24 přidává nové prvky, jako jsou různé účesy a oblečení.

Oceňuji ambice vývojářů a využití režimu My Rise k vytváření zábavných příběhů. WWE 2K24 My Rise byl příjemným překvapením a uvidíme, zda se na něj 2K rozhodne v budoucnu více zaměřit.


Režim MyGM získal několik skvělých vylepšení


WWE 2K24 - MyGM

Na MyGM směřoval lví podíl mé pozornosti ve WWE 2K23, a přírůstky do tohoto stále se rozvíjejícího režimu silně naznačují, že tomu tak bude i ve WWE 2K24. Návrat režimu GM před dvěma lety bylo skvělé vidět, ale byl velmi kostrbatý. O dvě hry později se mi ulevilo nejen proto, že zůstal zachován, ale 2K zjevně touží udělat MyGM co nejpodrobnější. Stále je na čem pracovat, ale je tu toho dost na to, abyste se v tomto režimu pohodlně ztratili po většinu příštích 12 měsíců.

Největší změnou je možnost obchodovat s jinými shows. Po každém prémiovém live eventu se vám nabídne možnost obchodovat. Jediný problém je, že nabídky, které AI GM předkládají, jsou vyloženě směšné. Jedním z příkladů je výměna zaplacení nákladů na uspořádání jedné show za mého North American šampiona.

Mezi další drobné změny, které zlepšují zážitek z MyGM patří přidělování šampionů před začátkem sezóny, XP, které hrají roli v síle vašich hvězd, a postupné odemykání vyšších úrovní arén, reklamních kampaní a pyro, místo abyste za ně museli platit velké peníze při každém použití. Nemluvě o vyhledávání wrestlerů a jejich podepisování na jeden týden, pokud máte málo peněz a jste v nouzi.


FINÁLNÍ VERDIKT


WWE 2K24 recenze

WWE 2K24 je oproti svým minulým ročníkům krokem vpřed, zejména co se týče hratelnosti a nových funkcí. Grafika vypadá úžasně, jak se na konzoli nové generace sluší a patří. Vývojáři WWE 2K také ukazují, že naslouchají zpětné vazbě fanoušků ohledně vylepšení hry.

Ačkoli byl 2K Showcase režim zklamáním, není to něco, co by nějak výrazně negativně ovlivnilo celkové hodnocení hry. Vylepšení v My Faction jsou skvělá a věřím, že k nim budou fanoušci tíhnout kvůli znovuhratelnosti, až se budou snažit odemknout nové hvězdy. Také si myslím, že hráče zaujme, když budou procházet My Rise a sledovat, co se v příběhu odehrává.

My GM a My Universe jsou ve srovnání s ostatními herními režimy relativně stejné jako ve WWE 2K23. Hra mě ale nutí přemýšlet, jestli musí být nový díl WWE 2K každý rok, protože více času by mohlo možná přinést ještě lepší hru. Těžko však popřít, že WWE 2K24 přináší uspokojivý zážitek a celkově posouvá celou tuto herní sérii správným směrem.

Z WWE 2K24 jako celku si nejvíce odnáším pocit, že se hra více zaměřila na to, aby byla zábavná. Avšak rozhodně platí, že nelze donekonečna doplňovat a přebarvovat starou hru. Každých pár let musí dojít k výrazné změně a myslím, že WWE 2K na tuto hranici už brzy narazí.

 HODNOCENÍ: 8/10

Komentáře (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

10 je az moc, ale 8 z 10 je fer, skvela hra, ale vzdy to muze byt lepsi

Jeefik
This comment was minimized by the moderator on the site

Za mna 10 10 vela veci sa vrátilo a je to naozaj zábavne + showcase bray wyat

mammon
This comment was minimized by the moderator on the site

Skvělá hra, skvělá recenze, za mě 10/10

HunterX
Zatím zde nejsou žádné komentáře

Přidat komentář

  1. Přidání komentáře jako host. Zaregistrujte se nebo se přihlaste ke svému účtu.
0 znaky
Přílohy (0 / 3)
Share Your Location

Reklama

Reklama

To stejný už jsem cetl asi 5 let zpátky... Zlatý časy kdy bylo v show ...
Tak toto nebolo len podla PWInsidera ale podla všetkých WM 35 pyro d...
Návrat do TNA jako Brother Nero a potom i jako Willow.
LegendKiller uveřejnil komentář v AEW Dynamite (10.04.2024)
Šlo by udělat něco s videem? Píše to že video nebylo nalezeno.

Reklama

Na kolik procent jste spokojeni s výsledky první části WWE Draftu 2024?

Reklama

WWE Novinky

AEW Novinky